انواع پیچ و مهره و کاربرد آنها در صنعت برق
در صنعت برق جهت اتصال قطعات و سازههای فلزی و دکلهای برق و مخابرات از انواع پیچ و مهره و روشهای متعددی استفاده میشود. این روشها شامل میخ، پرچ، بست، انواع پیچ و مهره، جوش و غیره استفاده میشود که هر یک در صنایع مختلف کاربرد بیشتری داشته و مزایا و معایب خود را دارند، اما پیچ و مهرهها به عنوان ابزاری پر استفاده در صنعت تلقی میشوند.
امروزه، تقاضای مصرف کنندگان در صنایع مختلف از کارخانه پیچ و مهره به سمت کیفیت، تنوع سبد محصول، تحویل به موقع و گزارشهای کیفی کامل و دقیق افزایش یافته است. همراه ما باشید تا بیشتر در مورد مصرف پیچ و مهره در صنعت برق آشنا شوید.
شاید برای شما هم این سوال مطرح شده باشد که پیچ و مهرههای مصرفی در صنایع مختلف شبیه به هم هستند یاخیر؟
باید در جواب این سوال گفت: خیر، پیچ و مهرههای مصرفی، علیرغم شباهتهایی که در طرح و شکل ظاهری آنها ممکن است وجود داشته باشد، در واقع برای صنایع مختلف معمولاً تفاوتهای زیادی دارند. این تفاوتها معمولاً به ویژگیهای فنی، مواد و کاربردهای مختلف آنها برمیگردد.
بنابراین، اگرچه به نگاه اول پیچ و مهرههای مصرفی ممکن است شبیه به یکدیگر به نظر بیایند، اما در واقع هر کدام بر اساس نیازها و ویژگیهای خاصی که برای آن صنعت مورد نیاز است، تولید شده و استفاده میشوند، به طور مثال پیچ و مهرههای مصرفی در صنایع برق دارای استاندارد ۷۹۹۰ میباشد. انواع پیچ و مهرههای مصرفی در این صنعت گرید ۸.۸ و ۵.۸ که پیچها عموما به صورت نیم رزوه از سایز M12 تا M24 که به معنای پیچهای با قطر ۱۲ تا ۲۴ میلی متر میباشند. مصرف این نوع پیچ ومهرهها در دکلهای انتقال نیرو (برق، مخابرات)، ترانسفورماتورها، یراق آلات و نیروگاههای خورشیدی میباشد.
پرکاربردترین پیچ و مهرههای انتقال نیرو
پیچ و مهرههای پر کاربرد در صنعت برق اغلب از جنس فولاد بوده و با پوششهای داکرومات و یا گالوانیزه گرم هستند، خریداران پیچ و مهره در این صنعت استفاده از پیچ نیم رزوه به جای تمام رزوه ترجیح میدهند، دلیل این انتخاب این است که پیچهای نیم رزوه به دلیل قطر بیشتر دارای مقاومت بیشتری دارد.
تفاوت پوشش گالوانیزه گرم و داکرومات فقط در هزینه تمام شده نمیباشد، پوشش داکرومات بعضاً تا 1000 ساعت مقاومت به سالت اسپری دارند و به علت ضخامت پوشش ضریب اصطکاک پائین تر و تحت کنترل قرار دارد و دیگر جهت مونتاژ مهره و پیچ نیازی به فرآیند OVER کاری ندارد، به همین علت در پروژههای حساس به کار میرود و امنیت بیشتری را به همراه میآورد، از طرفی پیچهای با پوشش گالوانیزه گرم به ضخامت بیشتر به فرآیند OVER کاری نیاز دارد که مخاطراه خاص خود را دارد، با این حال، انتخاب بین این دو نوع پوشش وابسته به شرایط کاربردی خاص و نیازهای فنی و ظاهری موردنظر میباشد.
شرکت سپند پیچ یزد به عنوان بزرگترین تولید کننده پیچ و مهره با در اختیار داشتن نیرو انسانی متخصص و همچنین تجهیزات پیشرفته و تمام اتوماتیک در زمینه پوشش کاری میتواند تمامی محصولات خود را با بهترین کیفیت آبکاری کرده و در اختیار مشتریان و بازار پیچ و مهره ایران قرار دهد.
پرکاربردترین پیچ و مهرههای قابل استفاده در ترانسفورماتور
پیچ و مهرههای استفاده شده در ترانسفورماتور باید در دما و شرایط محیطی سخت نیز کار کنند، استفاده از پیچ و مهرههای مناسب و باکیفیت برای اجزای داخلی ترانسفورماتورها بسیار حیاتی است و باید با مراقبت و دقت بالا انجام شود تا عملکرد ترانسفورماتور بهینه باشد.
در ترانسفورماتور بیشتر از پیچهای شش گوش با استاندارد 933 و مهرههای 934 استفاده میشود، همیشه دقت کنید که پیچ و مهرهها در نقاط صحیح و با فشار مناسب محکم شوند. استفاده بیش از حد یا فشار زیاد میتواند باعث آسیب به ترانسفورماتور شود. همچنین، باید مطمئن شوید که پیچ و مهرهها دچار خوردگی یا آسیب نشده باشند، زیرا این موارد نیز میتوانند عملکرد ترانسفورماتور را تحت تأثیر قرار دهند.
شرکت سپند پیچ یزد با سابقه درخشان در تولید پیچ و مهره متعهد به این میباشد که تمامی موارد استانداردی را برای مشتریان خود رعایت کرده و همیشه درصدد آن است که با تجهیزات پیشرفته دنیا و با استاندارهای بین المللی پاسخگوی تامین اتصالات شما باشد. به همین منظور میتوانید با رفتن به صفحه تماس با ما، با سگمنت متخصصین ما در تماس باشید.